Logoet for "Din Gulvmand".

Hvad er Parketgulv? Din Guide Fra Typer til Pris

Billede af et lyst værelse med parketgulv.

Indholdsfortegnelse

Introduktion

Parketgulv har længe været et populært valg blandt boligejere og indretningsentusiaster. Med sin unikke blanding af elegance og funktionalitet tilbyder parketgulv en tidløs appel, der passer til næsten enhver boligstil.

Fra klassiske mønstre til moderne design, parketgulv tilbyder en bred vifte af muligheder, der kan tilpasses individuelle smag og behov.

I moderne hjem er parketgulv ikke kun et æstetisk valg, men også en praktisk løsning. Dets holdbarhed og nemme vedligeholdelse gør det til et ideelt valg for dem, der ønsker et smukt, men samtidig funktionelt gulv.

Med forskellige materialer og finish at vælge imellem, kan parketgulv tilpasses til forskellige budgetter og livsstilskrav.

Denne guide vil dykke ned i, hvad parketgulv er, dets forskellige typer, fordele, installation, vedligeholdelse og omkostninger.

Uanset om du overvejer at installere parketgulv i dit hjem eller blot ønsker at lære mere om dette alsidige gulvvalg, vil denne komplette guide give dig den information, du har brug for.

Nu hvor vi har introduceret emnet, lad os dykke ned i, hvad parketgulv egentlig er.

Hvad er Parketgulv?

Billede af et flot værelse med sildbensparketgulv.

Parketgulv er en type trægulv, der består af individuelle træstykker arrangeret i et geometrisk mønster.

Det unikke ved parketgulv ligger i dets designmuligheder, hvor forskellige træsorter og farver kan kombineres for at skabe kunstneriske og iøjnefaldende mønstre.

Dette giver en rig tekstur og dybde, som kan tilføje en luksuriøs følelse til ethvert rum.

Parketgulvets historie går tilbage til det 17. århundrede, hvor det blev brugt i fornemme europæiske paladser og slotte.

Det var et symbol på status og rigdom og blev betragtet som et kunstværk. Med tiden blev teknologien mere tilgængelig, og parketgulv blev et populært valg i private hjem. Dets tidløse skønhed og alsidighed har gjort det til et vedvarende valg gennem århundreder.

Med en forståelse af, hvad parketgulv er, lad os udforske de forskellige typer, der findes.

Typer af Parketgulv

Sildbensparket

Billede af et sildbensparketgulv.

Sildbensparket er en af de mest populære typer af parketgulv. Det er kendetegnet ved rektangulære planker, der er arrangeret i et zigzagmønster. Dette klassiske og ensartede gulv udstråler både dekadence og charme.

Skibsgulv

Billede af et skibsgulv.

Skibsgulv eller “Chevron” parket er ligesom sildbensparket, men plankerne mødes i midten for at skabe et punkt oven på hver zigzag. Denne stil er elsket af luksusentusiaster og designprofessionelle på grund af dens raffinerede, geometriske udseende.

Hollandsk Mønster

Billede af et Hollandsk mønster.

Hollandsk Mønster eller “Double Herringbone” parket er identisk med sildbensparket, bortset fra at det bruger to rækker planker i stedet for en. Denne teknik skaber et mere detaljeret gulv, der er visuelt dristigt og unikt.

Versailles parket 

Billede af et Versailles-parketgulv.

Versailles Parquet er kendt for sin brug i Versailles-paladset og er et stort, mønstret parket, der passer bedst i rum med meget plads. Dets komplicerede design er udbredt i hele Europas paladser og følger traditionelle franske parketteknikker.

Marie Antoinette parket 

Billede af et Marie-Antoinette-parketgulv.

Ligesom Versailles Parquet, er Marie Antoinette parket kendt for sit flettede kurvemønster, der derefter indrammes. Dens klassiske, firkantede design har rødder i historisk charme og har været værdsat i århundreder.

Basket Weave parket

Billede af et Basket-Weave-parketgulv.

“Basket Weave” parketdesign er et attraktivt mønster, der arrangerer planker af ens bredde i et mønster, der ligner en fletkurv. Der er forskellige variationer af dette mønster, herunder dobbelt basket weave og firkantet basket weave.

Fordele ved Parketgulv

Billede af et moderne kontor med sildbensparketgulv.

Parketgulv er kendt for sin skønhed og holdbarhed og tilbyder en række fordele. En af de mest fremtrædende fordele er, at parketgulve undgår revner og sprækker, som ofte ses ved eksempelvis massivgulve. 

Dette skyldes, at træet kommer med lav fugtighed, hvilket nedsætter risikoen for, at der udvikler sig revner eller sprækker over tid. Parketgulve kan også lægges i forskellige strukturer og mønstre, som eksempelvis sildebensparket, hvilket giver et unikt og æstetisk tiltalende udseende. 

Desuden kan parketgulve slibes ned flere gange, hvis de trænger til at blive frisket op eller har pådraget sig en skade. Dette gør dem til en langtidsholdbar løsning, der kan holde i mange år, takket være træsorter, der er meget hårde.

Sammenlign med andre gulvtyper.

Billede af forskellige typer trægulv i en butik.

Sammenlignet med et traditionelt plankegulv, har parketgulvet færre naturlige aftegninger og årestrukturer. Dette kan ses som en ulempe for dem, der søger en mere naturlig charme. Desuden skal parketgulve overfladebehandles ligesom andre trægulve, og de kan ikke lægges i vådrum som badeværelser. 

Men i forhold til massive gulve, som kan udvide sig og trække sig sammen, hvilket fører til revner og sprækker, tilbyder parketgulve en mere stabil og holdbar løsning.

Forståelse af fordelene ved parketgulv er afgørende, når man vælger den rette gulvtype til sit hjem. Men at kende fordelene er kun en del af ligningen.

Installationen af parketgulv kræver nøje overvejelse og ekspertise. Fra valg af træsort og mønster til forberedelse af undergulvet og selve lægningsprocessen, er der mange trin, der skal følges for at sikre et smukt og holdbart resultat. 

Så hvordan installerer man parketgulv, og hvad skal man være opmærksom på? Lad os dykke ned i detaljerne og finde ud af det.

Gennemgå trin-for-trin-processen til installation af parketgulv

Billede af montering af et parketgulv.

Selvom de fleste vælger at få installeret deres parketgulv af en professionel, kan det være interessant at forstå processen. Her er en kort oversigt:

Forberedelse før installation: Professionelle vil rengøre gulvet grundigt og forberede underlaget korrekt. Dette inkluderer kontrol af jævnhed og lægning af en dampspærre for at forhindre fugtskader.

Trin 1: Placering af den første række: Den første række planker placeres langs væggen, med særlige afstandsstykker for at sikre en jævn afstand.

Trin 2: Lægning af de efterfølgende rækker: De næste rækker placeres med en forskydning på mindst 30 cm. Plankerne klikkes sammen på tværs og langs, indtil de sidder fast.

Trin 3: Afslutning af installationen: Den sidste række måles og skæres til. Installationen afsluttes ved at montere fodpaneler langs væggene.

Selvom installationen typisk udføres af en professionel, er her nogle tips og tricks, der anvendes:

Billede af nedrivning af et parketgulv.
 • Gulvet skal være jævnt og rent.
 • Underlagsmateriale bruges til at udligne ujævnheder.
 • Savning af planker udføres langsomt og omhyggeligt for at undgå beskadigelse.

At lægge et parketgulv kan virke som en udfordring, men med den rette forberedelse og teknikker kan professionelle opnå et flot og holdbart resultat. Nu hvor du har en forståelse af, hvordan et parketgulv installeres, er det tid til at overveje vedligeholdelse. 

Her er hvad du behøver at vide om at holde dit parketgulv smukt og funktionelt i mange år fremover.

Vedligeholdelse af Parketgulv

Billede af vask af et parketgulv.

Parketgulv er kendt for sin skønhed og holdbarhed, men det kræver regelmæssig vedligeholdelse for at bevare sit udseende. Her er nogle tips til at tage sig af dit parketgulv:

 • Rengøring: Brug en blød kost eller støvsuger med et blødt børstehoved til at fjerne støv og snavs. Undgå våd mopping, da vand kan skade træet.
 • Pleje med de Rigtige Produkter: Brug produkter, der er specielt designet til trægulve. Undgå hårde kemikalier, der kan beskadige overfladen.
 • Beskyt mod Ridser: Placer filt under møbler for at forhindre ridser og skrammer.
 • Polering: Overvej at polere gulvet med en blød klud og en passende polish for at bevare glansen.
 • Undgå Direkte Sollys: Solens stråler kan falme træet, så brug gardiner eller persienner til at beskytte gulvet.

Parketgulv kan støde på forskellige problemer, såsom:

 • Ridser og Skrammer: Disse kan fjernes ved let slibning og påføring af en ny finish.
 • Vandskade: Hvis gulvet er udsat for vand, skal det tørres hurtigt for at forhindre skade. Alvorlig vandskade kan kræve professionel restaurering.
 • Misfarvning: Dette kan løses ved at slibe og genfinere det berørte område.

Overvejer du omkostningerne? Lad os se på, hvad du kan forvente at betale for parketgulv. 

Omkostninger ved Parketgulv

Billede af en person, der samler penge fra et trægulv.

Omkostningerne ved parketgulv kan variere betydeligt afhængigt af flere faktorer:

 • Materialet: Forskellige træsorter og kvaliteter kan have forskellige priser.
 • Arbejdets Omfang og Kompleksitet: Nogle gulve kræver mere forberedelse eller specialiseret arbejde, hvilket kan påvirke prisen.
 • Geografisk Placering: Arbejdskraft og materialer kan koste mere i visse områder.
 • Valg af Entreprenør: Forskellige entreprenører kan have forskellige priser.
 • Gulvets Størrelse og Tilstand: Større eller mere beskadigede gulve vil kræve mere arbejde og materialer, hvilket kan påvirke omkostningerne.

Disse faktorer kombineret bestemmer den samlede pris for installation og vedligeholdelse af parketgulvet.

De gennemsnitlige omkostninger

Billede af en sparegris.

De gennemsnitlige omkostninger ved lægning af parketgulv kan variere afhængigt af de nævnte faktorer. Priserne for lægning af parket starter normalt fra ca. 250 kr. pr. kvadratmeter og kan gå op til 600 kr. pr. kvadratmeter, afhængigt af faktorer som gulvets størrelse, tilstand, og valgte materialer.

Vi har dækket alt, hvad du behøver at vide om parketgulv. Lad os opsummere.

Konklusion

Billede af en stue med sildbensparketgulv.

Parketgulv er en populær og tidløs gulvløsning, der tilbyder både æstetik og funktionalitet. Fra de forskellige typer som sildebensparket, skibsgulv, hollandsk mønster, til de unikke karakteristika og historie, parketgulv har en rig baggrund, der gør det til et attraktivt valg for mange hjem.

Fordele som holdbarhed, elegance og muligheden for at vælge mellem forskellige designs og materialer gør parketgulv til en alsidig løsning. Selvom installationen ofte udføres af professionelle, giver vi indsigt i processen og de nødvendige trin for at sikre et smukt resultat.

Vedligeholdelse af parketgulv kræver opmærksomhed på detaljer som rengøring, beskyttelse mod ridser og korrekt pleje med de rigtige produkter. Omkostningerne ved parketgulv kan variere, men med priser, der starter fra ca. 250 kr. pr. kvadratmeter, er der muligheder for forskellige budgetter.

Er du interesseret i at udforske parketgulv som en mulighed for dit hjem? Hos Din Gulvmand, tilbyder vi professionel gulvlægning og rådgivning til at finde den perfekte parketløsning for dig.

Kontakt os i dag for et uforpligtende tilbud!